Sivut

sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Hiukan teologiaa 2: Pyhyydestä

Tässä tulee toinen osa teologiaa. (Näitä on yhteensä 14) :) 

Pyhyydestä

Uskovina olemme pyhiä Jeesuksessa Kristuksessa 
1. Kor. 6:11: 
mutta nyt teidät on pesty puhtaiksi ja tehty pyhiksi ja vanhurskaiksi Herran Jeesuksen Kristuksen nimessä ja Jumalamme Hengen voimasta

Tämä totuus ei ole riippuvainen teoistamme: pyhyys ei vähene, vaikka lankeaisimme tai se ei enene vaikka lukisimme Raamatun 100 kertaa päivässä läpi. Meidät on julistettu pyhiksi Jeeuksen tähden. 
Hepr. 10:10: 
Tämän tahdon mukaisesti meidät on pyhitetty ainutkertaisella uhrilla, 
kun Jeesus Kristus uhrasi oman ruumiinsa.

Uskon, että periaate: “olette pyhiä, olkaa siis pyhiä” on raamatullinen: Tällä tarkoitetaan, että meidän tulisi elää todeksi se, mikä jo on totta Jumalan maailmassa. Meidät on tarkoitettu pyhään elämään, mikä tarkoittaa sitä, että uskon tulisi näkyä elämämme kautta. Tämä on se ns. 5. evankeliumi, josta paljon puhutaan. 
Fransiscus Assisilainen on sanonut: 
“Saarnaa evankeliumia aina ja käytä tarvittaessa myös sanoja.” 
Tämä mielestäni kuvastaa myös sitä, että pyhä elämä puhuu. Pietari antaa ensimmäisen kirjeensä kolmannen luvun alussa ohjeita naisille, joiden mies ei ole uskossa, että näiden tulisi elää puhtaasti, ja sitä kautta voittaa myös miehensä Kristukselle. Tämä pätee mielestäni myös muuten kuin vain avioliitossa: Pyhä elämä puhuu ilman sanoja. Toinen lainaus Fransiscukselta puhuu samasta asiasta: "It is no use walking anywhere to preach unless our walking is preaching."

Pyhä elämä tämän maailman keskellä ei ole helppoa, mutta Jumalan armosta siihen on mahdollisuus. Jumala on halukas antamaan voimansa siihen. Myös se, että me olemme erehtyväisiä ihmisiä, ja teemme virheitä emmekä aina yllä tavoitteeseen, on totta. Siksi haluankin korostaa, että saamme elää Jumalan tahdon mukaista elämää Hänen armonsa vaikutuksesta. Tietoisuus tästä saa aikaan nöyryyttä.

Miten meidän sitten tulisi suhtautua tähän maailmaan? Sanonta “olemme maailmassa, mutta emme maailmasta” on mielestäni hyvä. Kirjasta Hiljaisiin hetkiin sitaatti: 
“Oletko koskaan puron reunalla seuraillut hyönteisten leikkiä? Ne laskeutuvat veden varaan, mutta pitävät siipensä pinnan yläpuolella. Uituaan hetken ne lentävän kuivin siivin aurinkoiseen ilmaan. Tässä on meillekin oppimista. Vaikka uimme tämän maailman huolten ja murheiden seassa, muistakaamme pitää sielumme, uskomme ja rakkautemme siivet niiden yläpuolella. Kun siipemme eivät kastu, olemme valmiina kohoamaan taivaaseen” (J. Inglis)

Olemme muukalaisia tämän maailman keskellä. (1. Pietarinkirje puhuu paljon tästä.) Uskovina elämämme päämäärä on erilainen kuin tämän maailman ihmisillä, ja siksi monet ei-uskovat voivat pitää meitä omituisina. Emme tavoittele asioita, joita tämän maailman ihmiset tavoittelevat, tai ne asiat ovat alisteisia Raamatun sanalle. Samoin kuin tämän maailman arvot ovat alisteisia Raamatun arvoille. 

Aiheeseen liittyviä raamatunpaikkoja:
Room. 12:2, 1. Tess. 4:1-12, Hebr. 10:10, 12:14, 1. Piet. 1:14-17, 1. Joh. 2:15-17

1 kommentti:

  1. Tosi ihanaa tekstiä! Tuo armossa ja armosta eläminen on asia, jonka oivaltaminen vapauttaa paljon! Rukoilen, että elämämme saisi olla rikasta rukouksesta, että valo meissä olisi niin kirkas, että saisimme todistaa sen lähteestä kysyville! Siunausta sinulle!

    VastaaPoista