Sivut

sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Puita ja juuria - luottamusta Jumalaan

Tämä kevät on ollut sään puolesta erikoinen: toukokuussa on tullut useamman kerran lunta, ja sen jälkeen hellettä. Nyt on ollut kuivaa, ainakin täällä Vammalassa. Kävin eilen lenkillä, ja huomasin puita, joissa oli kyllä vihreät lehdet, mutta ne lerpattivat ikävästi. Syynä taisi olla se, että ei ole satanut pitkään aikaan, ja kuivuus vaivaa. (Ei toki niin kuin esimerkiksi Itä-Afrikassa tällä hetkellä ihmisiä kuolee nälkään, koska kuivuus on niin paha.) Toinen puu, taisi olla koivu, vihersi myös kauniisti, mutta siinä ei näkynyt merkkejä kuivuudesta. Se taisi olla lähempänä järveä tai sillä oli pidemmät juuret. 

Raamatussa on pari kohtaa, joissa puhutaan puista, jotka on istuttettu veden ääreen. Jeremia kirjoittaa (Jer. 17:5-8):

Näin sanoo Herra: - Kirottu on se mies, joka turvaa ihmisiin, katoavaisten ihmisten voimaan, mies, jonka sydän luopuu Herrasta! Hän on kuin piikkipensas, joka yksin kituu aavikolla, kasvaa kivierämaassa, suolaisella kamaralla, missä kukaan ei asu. Siunattu on se mies, joka luottaa Herraan, ja panee turvansa häneen! Hän on kuin puron partaalle istutettu puu, joka kurottaa juurensa veteen. Ei se pelkää helteen tuloa, sen lehvät pysyvät aina vihreinä. Vaikka tulee kuiva vuosi, ei sillä ole miään hätää, silloinkin se kantaa hedelmää.

Ihminen, joka luottaa Herraan, saa, olosuhteiden vaihtuessakin, kokea, että hänen ei tarvitse pelätä mitään. Tuon puu -vertauksen mukaan sillä on juuri, jota kautta se saa tarvittavan ravinnon, ja se voi jopa tuottaa hedelmää. Sitä ravintoa riittää siis myös jaettavaksi muille. Jos taas luottaa ihmiseen, joka on heikko ja katoava, asuinpaikka ei ole otollinen, ravinto on niukkaa, eikä siitä riitä jaettavaksi kenellekään. Piikkipensas karkottaa toiset läheltään. Ei kuulosta kovin houkuttelevalta! 

Ihminen, joka luottaa Jumalaan, voi levollisin mielin jakaa omastaan, oli se sitten aineellista, henkistä tai hengellistä hyvää. Se siunaus, jota hän on saanut omaan elämäänsä, on ikään kuin läpikulkumatkalla. :) Niukkuudestakin on helppo antaa, kun on varmuus siitä, että Jumala on voimallinen antamaan kaiken sen, mitä "elämään ja jumalisuuteen" tarvitaan, oman rikkautensa ja kaikkivaltiutensa mukaisesti.

Jos taas ihminen ei luota Jumalaan, voi olla vaikea luopua siitä, mitä (ikään kuin) omistaa. Ei ole varmuutta siitä, että huomennakin on riittävästä ravintoa. Pelko ja huolet valtaavat mielen, mitä jos ne lähteet, joihin olen luottanut, ehtyvätkin huomenna.  

Toinen puu -teksti Raamatussa on psalmissa 1: 

Hyvä on sen osa, joka ei vaella jumalattomien tavoin, ei astu syntisten teille, ei istu pilkkaajien parissa, vaan löytää ilonsa Herran laista, tutkii sitä päivin ja öin. Hän on kuin puu, vetten äärelle istutettu: se antaa hedelmän ajallaan, eivätkä sen lehdet lakastu. Hän menestyy kaikissa toimissaan. Niin ei käy jumalattomien. He ovat kuin akanat, joita tuuli ajaa. Väärintekijät saavat kerran tuomionsa, syntisillä ei ole sijaa vanhurskaiden joukossa. Herra ohjaa omiensa tietä, mutta jumalattomien tie päättyy tuhoon.

Ihminen, joka vaeltaa Herran lain ja tahdon mukaan, menestyy. Akanoista ei juuri ole hyötyä, sen sijaan puu kantaa hedelmää, josta on hyötyä muille. Kun katsomme ympäröivää maailmaa, näyttää vahvasti siltä, että tämä psalmi ei puhu totta: Jumalan tahtoa seuraamalla ei juuri saa menestystä. Mutta menestystä ei aina mitata näillä maallisilla mittareilla: omaisuus, valta ja kunnia. Se menestys voi näkyä vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä, viimeistään viimeisellä tuomiolla.

Minulle tuo psalmin viimeinen lause on tärkeä. On mahtavaa, kun saa luottaa siihen, että Jumala johdattaa ja ohjaa oikeaan suuntaan. Herran tahdon noudattamisessakin saa pyytää apua, vomaa ja viisautta. 

Ja lopuksi aiheeseen liittyvä Petran biisi In the likeness of you, jossa lauletaan: 

Now I lay me down to sleep, my heart and soul are Yours to keep. I close my eyes and try to see more of you and less of me. Jesus, I'm trusting in You so while I'm sleeping keep me dreaming of when I will awake in the likeness of You recreated, renewed. Resurrected by your righteousness. In Your likeness, in the likeness of You. 

Men dream of fortune and fame, making the rules, naming the game. And men dream of things they can hold, money and power, silver and gold. Jesus, I'm dreaming of You, take me and melt me, mold me unitil I am complete in the likeness of You recreated, renewed. Resurrected by your righteousness. In Your likeness, in the likeness of You, so faithful and true. Let me awake forever in the likeness of you. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti