Sivut

lauantai 3. helmikuuta 2018

Aktiivisuutta ja tehokkuutta - vai sittenkin armoa?

Luin Ylen sivuilla olevan Asta Lepän kolumnin, jonka aiheena oli se, että nyky-yhteiskunnassamme on vallalla ajatus, että kaikkien pitää olla aktiivisia. Tässä linkki tekstiin: https://yle.fi/uutiset/3-10049420

Leppä kirjoittaa: "Aktiivisuuden ihannointi näkyy tätä nykyä kaikkialla. Puhutaan yhdistysaktiiveista ja seura-aktiiveista, aktiiviurheilijoista ja kansalaisaktiiveista. Koulussa tulisi olla tunnilla aktiivinen, äideiltä vaaditaan aktiivisuutta synnytyksessä ja pariskunnilla pitäisi olla aktiivinen seksielämä. Vanhuksille järjestetään aktivoivaa päivätoimintaa ja matkatoimistot markkinoivat aktiivilomia." Vähän myöhemmin hän jatkaa: "Lopulta ei ole väliä edes sillä, mitä aktiivisuus pitää sisällään. Tärkeinä on, että puuhaa pää punaisena jotakin ja on kaiken aikaa matkalla jonnekin."

Kolumnissa oli monia hyviä ajatuksia ja huomioita nyky-yhteiskunnasta. Keskustelimme tällä viikolla solussa seurakunnasta, ja jotenkin ajattelen, että noita kolumnissa mainittuja piirteitä löytyy myös seurakunnan toiminnasta. Puhutaanhan myös seurakunnan aktiivijäsenistä, eli niistä, jotka ovat säännöllisesti mukana seurakunnan toiminnassa.

Mietinkin, onko aktiivisuuden ja tehokkuuden vaatimus myös osa seurakuntakulttuuriamme. Toki, uskon, että meidät on kutsuttu palvelemaan omalla paikallamme ja omilla lahjoillamme, ja ideaalitilanne onkin, että jokainen voisi löytää omat lahjansa ja oman paikkansa palvella. Se on tärkeää paitsi seurakunnan toiminnan kannalta, myös henkilökohtaissa elämässä, ja yksilön hengellisen kasvun kannalta.

Kuitenkaan tämä ideaali ei aina toteudu käytännössä. On niitä ihmisiä, joiden kipeä rukousaihe on, että se oma paikka palvella voisi löytyä, ja sitten on niitä, jotka uupuvat, kun tekemistä on niin paljon. Sitten on niitä, jotka mittaavat omaa arvoaan sillä, kuinka paljon tekee ja saa aikaan. Ja monet ehkä kuvittelevat, että Jumala ajattelee myös niin. Kuitenkin, Hänen armonsa riittää, ja Hänellä on aikaa. Hän ei vaadi meitä olemaan tehokkaita ja aktiivsia, vaan Hän tarjoaa meille armoaan ja apuaan, jota saamme otta hyvillä mielin vastaan.


2 kommenttia:

  1. Hei Leena, hyvin samankaltaisia ajatuksia on ollut mielessäni ja niistä kirjoitin uusimman blogipostauksenkin. Meillä on varmasti tarvetta hidastamiselle ja hiljentymiselle, koska muuten emme voi olla emotionaalisesti tasapainoisia. Ja se taas vaikuttaa hengelliseen tasapainoomme. En tiedä kuinka paljon seurakunnissa opetetaan tästä, mutta ei varmastikaan liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, seurakunnissa on yleensä krooninen pula vapaaehtoisista, ja se, että ihmisiä haastetaan osallistumaan, evankelioimaan jne. voi muuttua hyvin nopeasti suorituskeskeiseksi tai jopa lakihenkiseksi julistukseksi. Varsinkin silloin, jos julistaja itse ei koe armoa omassa elämässään, on sitä vaikea julistaa toisille. (Vaikka kuinka sanotaan, että toimimme "levosta käsin", se ei välttämättä välity kuulijalle asti.) Kerran olin Jumalan kohtaamisen viikonlopussa, jossa siis teemana on keskittyä Jumalaan, hiljentyä ja rukoulla, yhdessä ja erikseen. Viikonloppuun kuuluu erilaisia osioita, ja yhdessä vaiheessa on henkilökohtainen hiljentyminen. Mun eka ajatus oli, että nyt pitää "hiljentyä tehokkaasti". Mä ajattelisin, että tehokkuuden tai aktiivisuuden vaatimuksesta pääsee eroon vain Jumalan armon kosketuksen kautta. :)

      Poista